Elhelyezkedés

Tata belvárosától gyalog két percre, de mégis az ország egyik legszebb tavának, a tatai tónak a közvetlen partján fekvő elegáns épületegyüttes a városi élet kényelmét ötvözi a csodálatos természetoltalmazó nyugalmával és egy tüneményes kis magán patakkal.

A házak észrevétlenül olvadnak bele a festői tatai tó látképébe és közben visszafogott eleganciát sugároznak. A megvalósításnál hagyományos építőanyagok kerülnek felhasználásra, de a legkorszerűbb kialakítással.

A tatai tavat másnévén Öreg tóként is szokták emlegetni. Talán nem véletlenül, hiszen több ezer éves múltat rejt ez a táj. A tó állandó víz ellátásáról az Által-ér gondoskodik. Az ország egyik legszebb tava, de romantikus kora esti csónakázásokra is rendkívül alkalmas.

Virtuális lakásválasztó

Galéria

Tata - a városról

Fekvése

Tata kitűnő természeti adottságokkal rendelkezik, dombvidék és a síkvidék határán fekszik, a Gerecse- és a Vértes-hegységet elválasztó Tatai-árok kapujában. Országos és helyi jelentőségű természeti értékekkel egyaránt rendelkezik.

A várost a „vizek városaként” is jellemzik, bár meleg vízi forrásai a közeli bányamunkálatok miatt időlegesen elapadtak, de a vizek 2001 óta fokozatosan kezdenek visszatérni. Tavai jó állapotban megmaradtak, két legjelentősebb tava az Öreg-tó és a Cseke-tó. Tata másik gyakran használt elnevezése a „barokk város”, mely az Esterházy család 1727-es birtokvásárlása után meginduló folyamatokhoz köthető.

A Dunántúl északi részén, a Gerecse és Vértes hegységet elválasztó Tatai-árok északnyugati kapujában, az Áltál-ér folyásánál található. A város legmagasabb pontja a Kálvária-domb - amely 166 méter magas - a legalacsonyabb pontja a Fényes-fürdő mely 120 méterre van a tengerszintje fölött. A megyeszékhely - Tatabánya - 9 km-re, Budapest 60 km-re keleti irányban fekszik.

Története

A legvalószínűbb, hogy a Miskolz nemzetség Tota nevű tagjától kapta a nevét a település, aki örökösök nélkül halt meg. Tata ősidők óta lakott település, ezt az itt feltárt, ősemberre utaló régészeti leletek is bizonyítják. Miután a rómaiak elfoglalták Pannóniát, a Duna mentén megépítették a limes egyik fontos katonai táborát, Brigetiot (Ószőny). A Tatához közeli tábort a Látó-hegy oldalán végigfutó római vízvezetéken, az úgynevezett Kismosó-forrásokból látták el ivóvízzel.

Tata az Árpád-házi uralkodók idején királyi birtok volt. A település neve Tata alakban először 1221-ben fordult elő. A 13. századtól, egészen 1326-ig, a Csák család uradalmához tartozott, az ő birtoklásuk idején kezdődött meg a vár építése is. 1410 után a tatai vár Zsigmond kedves tartózkodási helye volt. Gyakran szállt meg itt, és 1412-ben, a tatai várban fogadta Jagelló Ulászlót lengyel királyt, VIII. Erik dán királyt, Marcihai Jakab főinkvizítort. A történészek az ő uralkodása idejét nevezik Tata első fénykorának. 1440. május 14-én a főúri kíséret és a magyar Szent Korona a tatai várban töltötte az éjszakát.

Zsigmond után Tata, a várral együtt a 15. század egyik leghatalmasabb családja a Rozgonyiak birtokába került. A Rozgonyi testvérek civakodása nem használt sem a várnak sem a két településnek.

A lassú pusztulást Mátyás király állította meg, amikor 1467-ben visszaváltotta a várat, így az ismét királyi birtokba került. Mátyás a várat a Bonfini által leírt késő gótikus stílusú rezidenciává alakíttatta át.
1472-től Mátyás minden évben egy alkalommal tatán vadászott, s ide tért vissza a Habsburgokkal vívott háborúk fáradalmainak kipihenésére is. A mohácsi csatavesztést követően az I. Ferdinánd pártján álló gróf Cseszneky György kénytelen volt átengedni a várat Szapolyai Jánosnak. A törökök 1543-ban foglalták el Tata várát. A 145 éves török uralom idején kilencszer cserélt gazdát, és összesen tizenhat évig volt a vár török kézen. Buda visszafoglalása és a török kiűzése után Tata is gyorsan gyarapodott. A mezővárosban, 1695-ben már 223 család élt. Esterházy József gróf 1733 februáijában kiáltványt adott ki azzal a céllal, hogy az általa küldött személyek a német tartományokból katolikus telepeseket toborozzanak. A német telepesek 1733-1750 között érkeztek Tatára. A katolikus plébánián őrzött születési anyakönyvekből megállapítható, hogy ez alatt a húsz év alatt mintegy 50-60 család érkezett a városba.

1743-ban érkeztek Tóvárosra a Kapucinosok, 1765-ben Tatára a Piaristák, ahol gimnáziumot nyitottak. 18o9-ben a franciáktól elszenvedett győri vereség után I. Ferenc magyar király udvarával két hónapig Tatán, a grófi kastélyban tartózkodott. A kastély északi toronyszobájában írta alá 1809. október 14-én a Schönbrunni békét. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc utolsó szakaszában, Komárom várának közelsége miatt, Tata és környéke jelentős szerepet játszott. 1849 májusának első napjaiban Görgey Artúr fővezér Tóvárosra, a Szarka fogadóba helyezte főhadiszállását, s május 3-án innen indult Buda ostromára.
Az 1867-es kiegyezés után megkezdődött Tata és Tóváros nagyarányú városiasodása, kisebb gyárak (cukorgyár, bőrgyár, gőztéglagyár, pokróc-, tarisznya- és szőnyeggyár) építése, bekapcsolták Tata-Tóvárost a vasúti közlekedésbe.

A 19. század második felében Esterházy Miklós gróf a mai Kertváros területén megépítette a lóversenypályát, és meghonosította Tatán az évenkénti rendszeres lóversenyeket. 1948-ban a londoni olimpiára készülő öttusázók (Hegedűs Frigyes és társai) lovait is itt helyezték el. 1888-ban építették fel a vár-színházat, ahol a lóversenyek idején hangversenyekkel és színházi bemutatókkal szórakoztatták a vendégeket. A trianoni békeszerződés után, 1921-ben, IV. Károly király feleségével és minisztereivel október 24-e és 26-a között a tatai Esterházy kastélyban tartózkodott.

1930-ban átadták a tanulóknak a Szent Imre fiúiskolát, még ebben az évben, a piarista rendházban a konviktust, végül 1943-ban az Új út mellett a Mezőgazdasági népiskolát.
Az Esterházy uradalom tiltakozása ellenére végül 1938. június 1-jével Tata és Tóváros közigazgatási egyesítése megtörtént. A Cifra-malom előtti híd mindkét oldalán eltávolították Tata, illetve Tóváros feliratú, a községek határátjelző helység névtáblákat. A belügyminiszter az egyesített nagyközség nevét Tatatóvárosban állapította meg, mely az 1940-es évek elején Tatára változott. A második világháború után 38-án tértek csak haza. A nagyközség életében az 1945 utáni évek, bár nagy változásokat hoztak, de a fejlődés, az építkezés csak jóval később indult meg, amikor Tatát várossá nyilvánították. 1954. január 31- én közigazgatási szempontból várossá nyilvánították Tatát, ekkor a város lakossága 18205 fő volt.

Látnivalók

 • Tata közepén az Öreg-tó terül el, partján áll a Tatai vár
 • Esterházy-kastély
 • Zsinagóga
 • I. világháborús emlékmű
 • Római Katolikus plébániatemplom
 • Városháza
 • Református templom
 • Kálvária-domb, a kilátótoronnyal és a geológiai parkkal Angolkert a Cseke-tóval a műromokkal és a kiskastéllyal vízimalmok Fényes-fürdő

Rendezvények

 • Víz, Zene, Virág Fesztivál, tűzijáték Barokk Fesztivál
 • Minimarathon
 • Tatai Sokadalom, 2000 óta
 • Tó-fíitás, 1984 óta
 • Víz Zene Virág Fesztivál, 1994 óta
 • Tatai Patara, török kori történelmi fesztivál.
 • Porcinkula
 • Öreg tavi nagyhalászat
 • Tatai Vadlúd Sokadalom, 2001 óta

Műszaki leírás

Telek

Az épületek a telken úgy kerülnek elhelyezésre, hogy a tópart és a túloldalon határoló József patak minél közelebb kerüljön, ezáltal szinte a lakótér részévé váljon. A telek teljes területén kiemelt, növényzettel fedett kert fut végig, amit helyenként a gépkocsi lehajtó rámpák és a személybejárók szakítanak meg. Egyes földszinti lakásokhoz különböző alapterületű kizárólagos használatú kertek tartoznak, melyeket kertépítészeti eszközök (növényzet és/vagy rézsű, támfal) határolnak el a belső, több ezer m2-es parkosított területtől.

Épületszerkezet, központi gépészet, elektromosság

Teherhordó: Az épület hagyományos építési módban kerül kivitelezésre, pillérvázas szerkezettel, kitöltő téglafalazattal.

Alapozás: Síkalap, beton sávalapokkal, illetve lemezalappal.

Falak: A műemlék épületekben a meglévő és megmaradó teherhordó falak, vegyes falazatok kisméretű téglából és terméskőből készültek, vastagságuk 30-60 cm-ig terjed. Az új épületek teherhordó falai, valamint a műemlék épületek új falai hőtechnikailag méretezett POROTHERM 30-as falazóblokkból készülnek. A válaszfalak POROTHERM 10 cm vastag válaszfaltéglából készülnek, falazó habarcsba rakva. A teremgarázsok falai 30 cm vastag, vízzáró monolit vasbetonból készültek.

Hőszigetelés: Újépítésű épületeknél a homlokzatokon 8 cm polisztirol alapú, összetett külső hőszigetelő rendszer készült. A műemlék épületeken, a 6-7-es épületeken simított vakolat készül, nemes vakolatszínezéssel.

Födémek: Alul felül sík monolit vasbeton födémek méretezés szerint helyenként lelógó gerendákkal. A födémeken akusztikailag méretezett, un. úsztatott aljzatbeton készül, a lépéshang gátlás biztosítására.

Tetőfedés: Az épületek magastetős kialakításúak, hagyományos, magas minőségű, műemlék jellegű cserépfedéssel.

Külső nyílászárók: A műemlék épületekben az ablakok, és az erkélyajtók korszerű faszerkezetből készülnek, fokozott hőszigetelésű, kettős üvegezéssel, kiváló légzárással. Az új építésű épületekben műanyag nyílászárók kerülnek beépítésre kívül dió, belül fehér kivitelben, akár elektromos mozgatású redőny fogadására alkalmas előkészítéssel. Bejárati ajtók, 0,5 óra tűzállósági határértékű biztonsági ajtók.

Belső nyílászárók: A műemlék épületekben utólag beépíthető fa ajtók, küszöb nélküli, teli ajtólapos kivitelben, borovi fenyőből, bükk színben. Az ajtólap falcolt, rácsbetétes, sarkos él kialakítással. Az új építésű épületekben utólag beépíthető CPL fóliás ajtók küszöb nélküli, teli ajtólapos kivitelben kerülnek elhelyezésre. A biztonságos és kényelmes szellőztetés biztosítása érdekében az új épületekben szellőző elemmel felszerelt vagy szellőző állásba is állítható vasalatú nyílászáró is elhelyezésre kerül minden lakásba.

Teraszok: A földszinti teraszok térburkolatos kialakításúak, a tetőtéri teraszokon és, a köztes szinteken csúszásmentes fagyálló kerámialap burkolatosak. A terasz korlátok lakatos szerkezetűek, vagy épített parapetűek az építész tervek szerint.

Lakatos szerkezetek: A fémkorlátok és lakatos szerkezetek RAL 7015 színűek. Minden fémszerkezet alapmázolást és fedőfestést kap.

Homlokzatok: Az épületek homlokzata változatos színű és felületképzésű, megjelenik rajta többféle felületi kialakítású nemesvakolat típus, különböző textúrával az építész tervek szerint. Újépítésű épületeknél a homlokzatokon 8 cm polisztirol alapú, összetett külső hőszigetelő rendszer készült. A műemlék épületeken, a 6-7-es épületeken simított vakolat készül, nemes vakolatszínezéssel.

Belső vakolás: A falazatok gipszkötésű vakolatot kapnak, a mennyezetek vakolat nélküli, glettelt kivitelben készülnek.

Közlekedők: A teremgarázs kapuja Hörmann típusú, távirányítással működtethető. A teremgarázs és a lépcsőház közötti ajtók – az előírásoknak megfelelően – tűzgátló acél ajtók. A lépcsőházakban, a közös helyiségekben és a teraszokon gress lap burkolat készül.

Épületgépészet: Minden fogyasztónak, lakásnak önálló hidegvíz almérő lesz telepítve, az önálló fogyasztás mérésére illetve elszámolására. A fűtési energiát és a használati melegvíz ellátást lakásonként elhelyezett korszerű, Viessmann Vitopend típusú turbó gázkazánok biztosítják. Lakások természetes szellőztetési lehetőséggel nem rendelkező (ablak nélküli) mellékhelyiségeinek szellőzését szellőző ventillátorok biztosítják. A lakásokban a konyhai szagelszívás lehetőségét szénszűrős típussal biztosítható. Az épületen belül a szennyvíz és a csapadékvíz külön rendszert képez, és az épületből kilépve is elválasztott rendszerben vezetjük ki a közterületi csatornákba. Anyaga kemény PVC cső, tokos-gumigyűrűs toldásokkal. Klimatizálással kapcsolatos igények kielégítésére klíma előkészítés került kialakításra.

Elektromosság: A teljes elektromos hálózat falban szerelt védőcsövekbe húzott rézerű vezetékekkel készül, megfelelő biztonsági földeléssel. A közösségi területek az előírásoknak megfelelő védettségű, mozgásérzékelőkkel vezérelt lámpatestekkel kerülnek felszerelésre. A közös kert területén, bejáratok, kerti utak mentén alkonykapcsolóról működtetett térvilágítás készül. A telek közterülettel határos területére videókamerás biztonsági rendszer kerül kiépítésre. A kaputelefon rendszer digitális, ajtónyitó funkcióval ellátott, az utcákon kamerás kültéri egységgel. (Az egyes lakások standard kialakítása audió rendszerű lakáson belüli egységet tartalmaz.) A lakásokban világítótestek nem kerülnek elhelyezésre.

Lakások

Belmagasság: A lakások belmagassága átlagosan 2,70 méter.

Lakásbejárati ajtók: A lakásbejáratokra kitekintő optikával, több ponton záródó központi zárral ellátott 0,5 óra tűzállósági határértékű biztonsági ajtók kerülnek elhelyezésre.

Belső ajtók: A belső ajtók utólag beépíthető CPL fóliás, küszöb nélküli, teli ajtólapos kivitelben kerülnek elhelyezésre, teli ajtólapos, 210 cm névleges magasságúak.

Burkolatok: A fürdőszobákban 2,10 m magasságban, WC-ben 1,50 m magasságban csempeburkolat készül egységes hálós rakásmóddal, díszítősorok nélkül. A konyhapult fölött 50 cm magasságban kerámia burkolat készül. A szobákban a falakra diszperziós festés kerül fehér színben. Az előtér, az erkélyek a lépcsőház és a folyosók fagyálló 30x30 cm-es kerámia burkolatot kapnak. Lakások előterében, konyhában és fürdőszobában kerámia burkolat készül, egységes hálós vagy kötésben történő rakásmóddal. Nappalikban és szobákban laminált parketta kerül beépítésre.

Felületképzés: A lakásokban vakolás és glettelés után diszperziós falfestés készül.

Vizes berendezések, szaniterek: Minden lakás fürdő (vagy terven jelölt egyéb, pl. háztartási) helyiségében mosógép, valamint a konyhákban mosogatógép víz-, és szennyvíz oldali csatlakozás kerül kialakításra. Mosó és mosogatógépek csatlakoztatása a falsíkba süllyesztett HL-405 tip. szifonin illetve vízvételi helyen keresztül. Lakások használati meleg víz ellátása lakásonként telepített fali turbós (Viessmann Vitopend 100) kazánról lesz biztosítva. Egykaros csaptelep, egyes lakásokban bidé csaptelep, kádtöltő csaptelep, zuhanyszett és csaptelep, SAM Bono típusú. A WC-k Villeroy típusú konzolos, falban szerelt tartályos kialakításúak, kétfokozatú fehér, vagy krómozott nyomólappal és a hozzátartozó ülőkével. Fehér porcelán színű kerámia mosdókagyló szifontakaróval. Villeroy típusú mosdó, kézmosó. Telepítendő elzáró szerelvények, csaptelepek, Hansgrohe Croma 100 vagy Hansgrohe Focus E2 gyártmányok.

Fűtés: A lakásokban radiátoros fűtési rendszer készül. A radiátorok fehér színű acéllemez lapradiátorok, termosztatikus szelepekkel szerelve. A nappali helyiségben központi lakástermosztátot építünk be, ebben a helyiségben a radiátorokon nincs termosztatikus szelep. A fürdőszobákban fehér törölközőszárítós radiátorok találhatóak.

Légtechnika: Elszívó berendezések kerülnek a fürdő és a belsőterű WC helyiségekbe, kamrákba a helyiségekben nem kapcsolható, vagy villanykapcsolóról működtetett, vagy a világítási kapcsolóról vezérelt egyedi, vagy késleltetett, vagy állandó üzemű elszívással, a gépészeti terveknek megfelelően. A lakásokban a konyhai szagelszívás lehetősége szénszűrős típussal biztosítható.

Fogyasztásmérés: Az elfogyasztott hideg- és használati melegvíz, valamint a fűtési és hűtési energia lakásonkénti önálló mérés alapján kerül elszámolásra. A lakáson belüli almérők leolvasása központilag történik, a lakásba való bejutás az órák leolvasásához nem szükséges.

Elektromosság: A lakásokban korszerű és formatervezett Legrand Valena (fehér) típusú elektromos szerelvények kerülnek beépítésre. A lakások világítótestei nem tartoznak a lakások alapfelszereltségébe, ezeket a vevők biztosítják (természetesen a hozzájuk tartozó vezetékezés elkészül). Az egyes lakások minimum 1*32 A elektromos kapacitással rendelkeznek. A lakásonkénti elektromos mérőórák a lépcsőházban elhelyezett mérő helyiségekben kerülnek elhelyezésre. Minden lakásban kiépül legalább egy-egy telefoncsatlakozó és TV aljzat. A földszinti lakásoknál minden nyílászáróval rendelkező helyiségben, az emeleti lakásoknál a bejárati ajtót és a teraszkapcsolatos helyiségeket figyelő riasztó rendszer védőcsövezését elkészítjük. Az egyes lakások standard kialakítása audió rendszerű lakáson belüli kaputelefon kezelőegységet tartalmaz. Beruházó fenntartja, az egyes berendezéseknek a fentiekben meghatározottal legalább megegyező műszaki színvonalú termékkel való helyettesítésének jogát, beszerzési nehézségek, vagy egyéb műszakilag indokolt esetekben.

Csaptelepek: Egykaros csaptelep, egyes lakásokban bidé csaptelep, kádtöltő csaptelep, zuhanyszett és csaptelep, SAM Bono/Hansgrohe típusú. Fehér porcelán színű kerámia mosdókagyló szifontakaróval. Villeroy Boch típusú mosdó, kézmosó.

Szaniterek: A WC-k Villeroy Boch típusú konzolos, falban szerelt tartályos kialakításúak, kétfokozatú fehér, vagy krómozott nyomólappal és a hozzátartozó ülőkével.

Radiátorok: Dunaferr/Vogel and Noot fehér szinterezett lapradiátorok. A fürdőszobákban Betatherm típusú szinterezett fehér törülköző szárítós radiátor, opcionálisan külön kapcsolóról vezérelt elektromos fűtőpatronos kiegészítéssel.

Hírek

Telekommunikációs fejlesztés

Örömmel tájékoztatjuk kedves Vásárlóinkat és a tisztelt Érdeklődőket, hogy a Tópart Tata Lakóparkban - Tatán elsőként - a Magyar Telekom által kiépített optikai kábelen keresztül lesz megoldva a TV, internet- és telefon szolgáltatás.

" Tisztelt Érdeklődő!

Örömmel tájékoztatjuk, hogy a lakóparkban a Magyar Telekom hálózat fejlesztési munkákat végez. A fejlesztés so­rán optikai hálózatot építünk ki, amely az Ön leendő otthonában is elérhetővé teszi legmodernebb telekommunikációs szolgáltatásainkat.

Milyen előnyöket jelent az Ön számára az optikai hálózat?

- Szupergyors és korlátlan, akár 120 Mbit/sec letöltési sebességű internetet – NetMánia XXL csomag díjmentes extra szolgáltatásokkal - pl.: Szuperszerviz kiegészítő csomag, díjmentes wifi képesség interaktív TV-előfizetés mellé (Kínált le- és feltöltés: 120 Mbit/s / 50 Mbit/s, Garantált le- és feltöltés: 50 Mbit/s / 25 Mbit/s)

- Rendkívül jó kép- és hangminőségű digitális tévészolgáltatás akár HD minőségben

- Interaktív TV-szolgáltatás Videotékával, mellyel több száz mozifilm elérhető díjmentes vagy kedvező áron

- Felvétel opció igénybevétele esetén az élő adást egy gombnyomással megállíthatja, visszatekerheti vagy akár teljes sorozatot is kényelmesen felvehet

- Legújabb technológián alapuló telefonszolgáltatás

A T-Home-kedvezményrendszernek köszönhetően minél több szolgáltatásunkat veszi igénybe, annál nagyobb kedvezményben részesülhet!
Tudjon meg többet! Látogasson el a weboldalunkra, ahol részletesebb információkat is talál szolgálta­tásainkról és a T-Home kedvezményrendszer feltételeiről!
A hálózat kiépítéssel egy időben meglévő és leendő ügyfelünkként is jelezheti igényét új szolgáltatásainkra a hálózat kivitele­zőjénél, a weboldalon vagy telefonon a 1412-es telefonszámon.

Reméljük, Ön is hamarosan igénybe veszi korszerű szol­gáltatásainkat új hálózatunkon!

Az optikai szolgáltatások igénybe vételéhez bizonyos lakáson belüli munkálatok elvégzésére is szükség lehet, de munkatár­saink mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez Önnek a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon!

Üdvözlettel,
Magyar Telekom"

Kapcsolat